Studio Franz Messner

messnerstudio-0-900x600

The project consists of the renovation and partial transformation of a traditional workshop in an alpine region. The large hall of the existing structure is separated by two parallel walls, which form three areas: a shared storage space in the center and two workspaces on each side. Every room has access to  a second level by way of a narrow staircase. The shelves, which partly separate the rooms, are made of the old boards of the former ground floor. 

While preserving the main characteristics of the building, three existing windows on the south side and one door on the west side of the facade were replaced by two large openings, so-called “light-catchers”. These elements cut through the porch and allow natural light to flood the room. Being less prominent in the lower part, the light-catchers extend through the roof in their upper section and collect daylight. The fins installed in the roof layer trace the old roof and its constructive parts, and provide shadow at the same time. The aim of the project was to optimize the inner organization of the basic structure, the light situation and the thermal properties.  

Designed by Messner Architects  

Photography
meraner-hauser.com